Чехія з 27 грудня 2021 року вимагатиме в українських туристів надати негативний ПЛР-тест на COVID-19 під час вʼїзду до країни, ідеться в інтерактивній мапі МЗС.

Це стосується навіть повністю вакцинованих громадян України, які не мають дозволу на постійне проживання в країні. Однак для іноземців, що мають дозвіл на постійне проживання в Чехії, це правило також почне діяти, але з 3 січня 2022 року.

Водночас негативний тест не повинні предʼявляти люди, щеплені третьою дозою вакцини, діти до 12 років, а також діти віком від 12 до 18 років, які пройшли повний курс вакцинації.

Ось чинні правила вʼїзду до Чехії:

  • сертифікат про повний курс щеплення однією з вакцин: AstraZeneca, Moderna, Pfizer, Johnson & Johnson або Covishield. Наразі в список вакцин, з якими можна вʼїхати в Чехію, не входить CoronaVac;
  • після вакцинації другою дозою повинно минути щонайменше 14 днів;
  • перед в’їздом до Чехії потрібно заповнити онлайн-форму й пред’явити її під час прикордонного контролю;
  • туристи повинні мати дійсне медичне страхування.

Також у Чехію можуть потрапити іноземці, які мають довідку про одужання від COVID-19 в «Дії». Однак лише за умови, якщо з часу першого позитивного тесту минуло не менше 11 днів і не більше 180 днів.


З 1 грудня обовʼязкові ПЛР-тести під час вʼїзду до країни почала вимагати Португалія, з 15 грудня такі ж обмеження ввів Кіпр, з 19 грудня – Греція, а з 21 грудня негативний COVID-тест вимагає й Фінляндія. Також через циркуляцію штаму «Омікрон» із 16 грудня Італія закрила вʼїзд для українців. Ці обмеження діятимуть до 31 січня 2022 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі