У Будинку зі зміями та каштанами на вулиці Великій Житомирській, 32, відреставрують вестибюль з ліпниною й парадні сходи, пише краєзнавець Антон Короб.

За його словами, замовники й виконавці робіт стверджують, що спробують повернути будівлі її первісне внутрішнє планування, яке видозмінили в радянський період. Зокрема, ліпні деталі інтер’єру демонтували й зберегли, щоб відтворити під час внутрішніх робіт.

Наразі будівлю укріпили залізобетонними палями, а також новими підвалинами й бетонними перекриттями. Однак через аварійний стан демонтували верхній поверх і верхню частину еркера (балкона).


Будинок зі зміями та каштанами – колишній прибутковий будинок за адресою вулиця Велика Житомирська, 32, побудований у стилі модерн (ар-нуво). Його звели в 1911–1912 роках на замовлення Чоколової. Автором проєкту є архітектор Ігнатій Ледоховський, а свою назву будинок отримав завдяки ліпнині у формі змій і каштанів.

Будинок має статус пам’ятки архітектури та монументального мистецтва місцевого значення. Приблизно 10 років він перебуває в аварійному стані та завішаний монтажною сіткою.

Власником будинку є компанія B&H film distribution. Вона ще у 2017 році повідомила про намір реставрувати об’єкт. Але роботи розпочали лише восени 2021 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: Антон Короб