Програма «єПідтримка», яка передбачає виплату тисячі гривень вакцинованим громадянам, буде діяти протягом 2022 року, повідомила міністерка економіки Юлія Свириденко.

«Програма буде діяти впродовж усього наступного року. Гроші, які люди отримають на свою картку, можна буде витратити протягом чотирьох місяців з дати їх отримання», – сказала вона.

Як зміниться програма

  • із середини січня 2022 року люди, старше 60 років, зможуть витратити гроші на ліки в аптеках;
  • у 2–3 кварталі 2022 року зʼявиться можливість подати заявку на отримання виплат не через «Дію», а в офлайн-режимі;
  • у програмі будуть брати участь нові банки. Якщо зараз уже підключилися шість банків, то ще 13 у процесі підключення;
  • банки будуть видавати пластикові картки для «єПідтримки», якими можна буде розрахуватися не тільки онлайн або через Google Pay чи Apple Pay, але й офлайн без смартфона.

За даними Мінцифри, станом на 22 грудня вже більше 4,5 мільйона українців подали заявки в «Дії» на отримання виплат у межах «єПідтримки». Із них 2,3 мільйона вже отримали кошти на картки. Це 2,3 мільярда гривень, із яких 206 мільйонів гривень українці встигли витратити.

У Мінекономіки підкреслили, що на програму з держбюджету вже виділили 8 мільярдів гривень у 2021 році й у 2022 році будуть виділяти додаткові кошти.


Послуга «єПідтримка» – це можливість отримати 1000 гривень повністю вакцинованим українцям, які досягли повноліття.

Щоб отримати гроші на першому етапі виплат, треба подати заяву в «Дії» до 29 грудня.

Виплати надходять на спеціальну банківську картку «єПідтримка», яку треба оформити в одному із банків-партнерів (зараз до проєкту приєдналися Monobank, «А-банк», «Альфа-банк», «ПриватБанк», «Ощадбанк» та «Укргазбанк»).

«єПідтримка» спрямована на допомогу українському бізнесу, який найбільше постраждав під час карантину, тому витратити гроші можна лише на певні категорії товарів і послуг: квитки на літак або потяг у межах України, квитки в кінотеатри, театри, музеї, виставки, на концерти, абонементи в спортзал або книги.

Детальніше про «єПідтримку» та про те, як стати учасником програми, можна прочитати тут.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Мінцифри