Голова ВООЗ Тедрос Гебреєсус закликав людей відкласти масові новорічні святкування, повідомляє The Guardian.

«Скасована подія краще, ніж скасоване життя», – передає видання слова Тедроса Гебреєсуса.

У ВООЗ вважають, що святкові заходи призведуть до збільшення випадків захворювання, перевантаження систем охорони здоров’я та смертей.

Голова ВООЗ розповів, що варіант «Омікрон» поширюється швидше, ніж варіант «Дельта», і може спричиняти інфекції в людей, які вже вакциновані або одужали від коронавірусу.

Водночас, за словами Тедроса Гебреїсуса, пандемію можна подолати вже у 2022 році. ВООЗ покладає надії на розроблення вакцин другого й третього покоління, на розвиток протимікробних препаратів та інших інновацій.


Штам коронавірусу «Омікрон» виник у Південній Африці наприкінці листопада 2021 року. Він має близько 30 мутацій і, за попередніми даними, є більш заразним для тих, хто вже переніс коронавірус. ВООЗ визнала його таким, що викликає занепокоєння.

«Омікрон» викликає в людей захворювання здебільшого в легкій або безсимптомній формі. Але ВООЗ заявляє, що даних поки недостатньо, щоб встановити, наскільки тяжко протікає захворювання, спричинене новим варіантом коронавірусу. У світі вже зафіксували смерть від цього штаму.

В Україні перший випадок зараження штамом «Омікрон» підтвердили у ніч на 18 грудня.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі