Британський інтернет-журнал Dezeen показав 10 найбільш суперечливих архітектурних проєктів 2021 року. Серед них – місто-утопія мільярдера Марка Лора, 305-метровий атракціон у Лондонському Ситі і гуртожиток без вікон для студентів Каліфорнійського університету.

Sky Pool

HAL, Великобританія

Фото: Simon Kennedy, HAL

Sky Pool – це прозорий плавальний басейн, підвішений на висоті 10 поверху між двома будівлями житлового комплексу Embassy Gardens у лондонському районі Nine Elms. Проєкт почали критикувати після того, як стало відомо, що власникам більш доступного житла у Embassy Gardens не дозволяють відвідувати басейн навіть за плату.

Архітектурний критик Financial Times назвав Sky Pool «візуальним шифром всього, що не так із лондонським бумом нерухомості, його місцевою політикою і архітектурою».

Мешканці розповіли Dezeen, що на нагрівання басейну витрачають 450 фунтів стерлінгів (близько 600 доларів) щоденно, незважаючи на те, що він все одно занадто холодний для плавання взимку.

The Tulip

Foster + Partners, Великобританія

Візуалізація: DBOX, Foster + Partners

Архітектурне бюро Foster + Partners запропонувало створити у Лондонському Ситі атракціон висотою 305 метрів у вигляді тюльпана.

Уряд Великобританії відхилив проєкт, оскільки будівництво атракціону передбачало значні викиди вуглецю і могло зашкодити історичним будівлям. Крім того, уряд висловив сумніви щодо якості дизайну.

Мер Лондона Садик Хан також відкинув проєкт як «погано продуманий» і такий, що має «дуже незначну суспільну користь».

Telosa

BIG, США

Візуалізація: BIG

Telosa – це проєкт міста, яке планують створити у західній частині Сполучених Штатів, точна локація ще не визначена. Його розробляє данська архітектурна студія BIG для мільярдера Марка Лора.

Творці Telosa позиціонують проєкт як місто-утопію для п’яти мільйонів жителів, де будуть найвищі стандарти міського життя і «простір для розширення людського потенціалу».

Критики проєкту вказували на той факт, що Марк Лор заробив свої статки завдяки Walmart – компанії з репутацією роботодавця, який дуже мало платить співробітникам.

Також громадськість обурила заява підприємця про те, що потенційні жителі Telosa будуть проходити відбір.

The Tower

Френк Гері, Франція

Фото: LUMA Arles

Архітектор Френк Гері, лауреат Прітцкерівської премії, спроєктував облицьовану сталлю The Tower для мистецького центру Luma Arles на півдні Франції. Будівля повинна була нагадувати картину Ван Гога «Зоряна ніч».

Але проєкт зазнав критики – під сумнів поставили доцільність такої споруди у загальному архітектурному ансамблі давньоримського міста Арль.

Little Island

Томас Хезервік, США

Фото: Little Island

Little Island – це парк, розташований на 132 бетонних колонах на річці Гудзон в Нью-Йорку.

Будівництво парку розпочалося у 2016, але через рік активісти нью-йоркської громадської організації City Club домоглися того, щоб федеральний суд анулював дозвіл на проєкт і зупинив будівництво.

На думку активістів, складна інженерна споруда на Гудзоні небажана, оскільки закриває вид на річку та погано впливає на екологію у затоці.

У 2019-му роботи все ж відновили. Парк відкрився у травні 2021 року.

Bourse de Commerce

Тадао Андо, Франція

Фото: Jean-Pierre Dalbera

Японському архітектору Тадао Андо доручили перепроєктувати історичну будівлю Торгової біржі в Парижі.

Так у ротонді фондової біржі 18-го століття з’явилася циліндрична бетонна стіна заввишки дев'ять метрів.

Американський архітектурний критик Аарон Бетскі був обурений реконструкцією, і у статті для Dezeen написав, що проєкт Андо – це «еквівалент того, що собака робить із ліхтарним стовпом».

All Along the Watchtower

Project Bunny Rabbit, Велика Британія

Фото: Antepavilion

All Along the Watchtower – це металева тенсегріті, яку розробив колектив архітекторів Project Bunny Rabbit для щорічного конкурсу Antepavilion.

Інсталяція привернула увагу поліцейських, бо була схожа на конструкції, які використовували учасники протестного руху Extinction Rebellion для створення блокпостів.

Поліцейські штурмували офіс Antepavilion і заарештували персонал, бо вважали, що в цих приміщеннях Extinction Rebellion готуються до протестів.

Antepavilion наполягала, що між тенсегріті і Extinction Rebellion немає ніякого зв’язку.

Munger Hall

Чарльз Мангер, США

Візуалізація: University of California Santa Barbara

Munger Hall – проєкт студентського гуртожитку для Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі. Він привернув увагу ЗМІ в листопаді 2021-го, після того як один із університетських архітекторів-консультантів залишив комітет у знак протесту проти будівництва Munger Hall.

За планом, 94 відсотки з 4500 мешканців цієї величезної будівлі жили б у кімнатах без вікон.

Інвестор-мільярдер Чарльз Мангер, який розробив дизайн гуртожитку і пожертвував на проєкт 200 мільйонів доларів, заявляв, що будівля буде стояти «так довго, як піраміди».

Понад 13 тисяч людей підписали петицію із закликом до університету відхилити пропозицію Мангера.

Ummahat AlShaykh Hotel 12

Foster + Partners, Саудівська Аравія

Візуалізація: Red Sea Project

Foster + Partners планують перетворити архіпелаг із 90 незайманих островів у Червоному морі на люксовий готель.

Архітектори пообіцяли, що втручання у природне середовище буде мінімальним, але компанію все ж критикують. Зокрема за те, що вона будує поблизу островів міжнародний аеропорт.


Dezeen обрав 10 найкращих інтер’єрів барів і ресторанів 2021 року. Серед них – київський заклад «Їстетика».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі