У спорткомплексі НПУ імені Драгоманова руйнують мозаїку, щоб розмістити на її місці скеледром, повідомив засновник спільноти Ukrainian Modernism Дмитро Соловйов.

Встановлюючи риштування, робітники збили із зображення кілька кілограмів смальти, яку вже не виробляють в Україні. Кажуть, що за тиждень обшиють стіну та зрештою закриють половину мозаїки.

В університеті тим часом запевняють, що дозволів на демонтаж мозаїки не давали, пише видання «Вечірній Київ» з посиланням на ректорат НПУ імені Драгоманова. За словами ректорату, мозаїці нічого не загрожує, вона буде розташована поруч зі скеледромом.

Активісти з організацій Ukrainian Modernism і De ne de будуть моніторити ситуацію. Зараз вони намагаються встановити авторське право на мозаїку.

У четвер, 16 грудня, об 11:00, біля спорткомплексу НПУ імені Драгоманова на Тургенєвській, 3/9, влаштують акцію протесту. Вона пройде під гаслом «Геть від мистецької спадщини!» Активісти закликають приєднуватися всіх киян, які хочуть заявити своє право на культурну спадщину міста.


Смальта – це кольорове скло у вигляді невеликих кубиків або пластинок. За словами Дмитра Соловйова, у радянську епоху цей матеріал виплавляли на спеціальному склозаводі в Лисичанську. Художники викладали мозаїки зі скляних пластинок вручну, над одним панно могли працювати багато місяців.

На художню цінність радянських мозаїк в Україні часто не зважають. У травні 2021 року на Русанівці хотіли знищити мозаїчне панно заради утеплення будівлі, хоча його визнали взірцем українського монументально-декоративного мистецтва радянської доби.

Деякі мозаїки вдається зберегти. Наприклад, на Центральному автовокзалі під час реновації відреставрували мозаїки художників-модерністів Володимира Мельниченка й Ади Рибачук.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ОБКЛАДИНКА: Дмитро Соловйов