Дві дози вакцини Pfizer запобігають госпіталізації від захворювання на штам «Омікрон» на 70%, як порівняти з 93% від варіанту «Дельта», пише Reuters, посилаючись на попереднє дослідження вчених з Південноафриканської республіки.

Окрім того, результати дослідження показують, що захист повного курсу щеплення від будь-яких симптомів COVID-19 знизився з 80% до 33%.

Дослідження проводила найбільша страхова компанія країни Health Discovery та Рада медичних досліджень ПАР (SAMRC). Воно тривало з 15 листопада по 7 грудня 2021 року.

Автори дослідження наголошують, що це лише попередні результати, які ще варто перевірити. Станом на 9 грудня, за даними ВООЗ, «Омікрон» зафіксували в 63 країнах. В Україні поки що не виявили жодного випадку зараження цим штамом.


Штам коронавірусу «Омікрон», який виник у Південній Африці, у ВООЗ визнали таким, що викликає занепокоєння. За словами дослідників, цей штам має велику кількість мутацій у білку-«шипі» коронавірусу, які можуть погіршити ефективність вакцин проти COVID-19 і підвищити ризик повторного зараження.

Новий штам уже виявили в Бельгії, Німеччині, Великій Британії, Італії, Франції, Чехії, Нідерландах, Ізраїлі, Гонконзі, Канаді й Австралії та деяких інших країнах.

Згідно з дослідженням ВООЗ, «Омікрон» може бути більш заразним для тих людей, які вже перехворіли на коронавірус.

Досі «Омікрон» викликав у людей захворювання в легкій або безсимптомній формі. Але ВООЗ заявляє, що даних поки не достатньо, щоб встановити, наскільки тяжко протікає захворювання, спричинене новим варіантом коронавірусу.

У ВООЗ припустили, що «Омікрон» випередить за поширенням «Дельту», яка наразі є домінувальним штамом у світі.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: Олександр Жадан