Медичний центр в Ужгороді, який організував «анонімну вакцинацію» для людей із фейковими COVID-сертифікатами, позбавили права робити щеплення від коронавірусу, повідомив міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко.

«Учора один заклад у Закарпатській області, який придумав собі процес «анонімної вакцинації», був виключений мною з переліку закладів охорони здоровʼя, які проводять щеплення проти COVID-19», – заявив міністр.

За його словами, з 10 грудня в цей заклад заборонили передавати вакцину, закуплену за гроші держбюджету або доставлену в межах ініціативи COVAX.

Ляшко пояснив, що цей медцентр не виконував нормативно-правові акти міністерства, які передбачають, що інформацію про кожне зроблене щеплення треба вносити до електронної системи охорони здоровʼя.

Як зробити щеплення людям з фейковими COVID-сертифікатами

За словами міністра, люди, які купили підроблені документи про вакцинацію, можуть отримати щеплення.

Для цього їм потрібно звернутися до сімейного лікаря або працівника в пункті вакцинації. Лікар викличе правоохоронців, які заберуть підробний документ, щоб його дослідити.

За цим фактом поліція відкриє провадження. Людина з фейковим документом стане учасником і має дати свідчення про те, де отримала документ. Статус учасника провадження з неї можуть зняти через суд за клопотанням прокурора. Це буде підставою для звільнення від кримінальної відповідальності.

Водночас від відповідальності не будуть звільняти тих, хто зробив підробний документ про вакцинацію.


Пункт так званої «анонімної вакцинації» відкрили в листопаді 2021 року в Ужгороді, у медзакладі на вулиці Східній, 4/1 (медцентр за цією адресою має назву «Покров»). Організатори казали, що соціальний проєкт для тих, хто придбав фальшивий COVID-сертифікат, але хоче зробити щеплення.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі