Господарський суд міста Києва вирішив не повертати в комунальну власність садибу Терещенка, що на бульварі Шевченка, 34, повідомила Олена Терещенко.

З 2008 року будівля належить ПАТ «Центрелеватормлинбуд», серед бенефіціарів якого в різний час були люди, наближені до олігарха Ігоря Коломойського: Оксана Палиця, дружина бізнесмена Ігоря Палиці, а також Тимур Міндич.

За 13 років «Центрелеватормлинбуд» не відреставрувала пам’ятку архітектури, хоча це передбачала інвестиційна угода, яку власники укладали з КМДА.

У 2021 році Київська міська прокуратура подала позов до суду, у якому вимагала розірвати інвестиційний договір, забрати у власника будівлю разом із прибудовами та віддати місту.

Підготовчі засідання тягнулися пів року, у грудні 2021 року Господарський суд ухвалив рішення залишити садибу у власності «Центрелеватормлинбуд». Представники КМДА й депутати Київради, за словами Терещенко, у суді не з’явилися.


Садиба Терещенків побудована у 1874–1875 роках за проєктом архітектора Краузе в стилі неоготика, є пам’яткою архітектури місцевого значення. В особняку в різний час у період 1879–1903 років проживав відомий меценат Іван Терещенко.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: The Village Україна