Польща посилює обмеження для усіх, хто в’їжджає в країну з-поза меж Шенгенської зони, через циркуляцію штаму коронавірусу «Омікрон», повідомляє видання WPost, посилаючись на слова міністра охорони здоров’я Адама Недзельски.

З 15 грудня до попередніх вимог додається ще одна: за добу перед вильотом треба здати ПЛР-тест. Це правило стосуватиметься й вакцинованих, і невакцинованих туристів (зокрема, українців).

Також з 15 грудня Польща посилить карантин усередині країни. Діятимуть такі правила:

  • у громадському транспорті буде дозволено займати дві третини вільних місць;
  • скоротиться з 50% до 30% кількість відвідувачів у басейнах, аквапарках, ресторанах, готелях, а також культурних об’єктах (церкви, кінотеатри, театри, опери, громадські центри, концерти);
  • менше людей буде в магазинах, спортивних залах, фітнес-клубах, музеях, ярмарках і виставках (дозволяється 1 людина на 15 м²);
  • закриють дискотеки та клуби, але 31 грудня та 1 січня там буде дозволено проводити вечірки для не більше 100 осіб.

З 1 грудня українці й інші мандрівники з-поза меж Шенгенської зони після перетину кордону з Польщею мають пройти 14-денний карантин. Від карантину звільняються діти до 12 років під опікою щеплених дорослих і дорослі, якщо вони мають:

  • сертифікат про повний курс вакцинації (останню дозу вакцини отримали раніше ніж за 14 днів);
  • сертифікат про одужання від COVID-19 (не раніше, ніж за пів року до перетину кордону).

Карантин також можуть скоротити в разі наявності негативного результату тесту на коронавірус, який можна зробити не раніше як за 7 днів після в’їзду на територію Польщі.

Польща визнає вакцини AstraZeneca, Moderna, Pfizer-BioNTech і Jonson&Jonson, зареєстровані в ЄС.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі