У шести містах України запускають пілотний проєкт із фармакологічного страхування, яке має зменшити фінансове навантаження на людей за допомогою медичного страхування, повідомляють у МОЗ.

Проєкт у тестовому режимі запустять в Києві, Одесі, Харкові, Запоріжжі, Сумах і Рівному. Лікарі в цих містах уже мають доступ до системи страхування.

Як це працює:

  • пацієнт має придбати страховий поліс, за який сплачуватиме 120 гривень щомісяця, і повідомити про це свого лікаря;
  • у разі хвороби потрібно записатися на прийом, пройти обстеження й отримати рецепт;
  • ці препарати автоматично забронюють в аптеці й повідомлять вам адресу, звідки їх потрібно забрати;
  • страхова компанія самостійно оплачує замовлення, без залучення пацієнта або лікаря;
  • страхування покриває витрати на ліки до 20 тисяч гривень, якщо вони не входять в програму «Доступні ліки».

У МОЗ кажуть, що рецепти будуть виписувати лише на міжнародні некомерційні назви препаратів (МНН), що унеможливлює призначення ліків, які не передбачені клінічними протоколами.

За оцінками міністерства, українці щорічно залишають в аптеках близько 60 мільярдів гривень, понад 50% із яких витрачають на ліки без доведеної ефективності та за необґрунтованим призначенням.


Програму «Доступні ліки» запустили у квітні 2017 року. Завдяки програмі українці можуть отримати безкоштовні (або з незначною доплатою) ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу, бронхіальної астми, лікування виразки й хронічних гастроентерологічних патологій, депресивних станів, а також розладів психіки й поведінки.

Також в Україні працює онлайн-сервіс, який показує всі аптеки, що підключені до програми «Доступні ліки» у радіусі 7 кілометрів від медичного закладу, у якому працюють сімейні лікарі, педіатри та терапевти. На карті також можна перевірити суму компенсацій за ліки від Національної служби здоров’я для певної мережі аптек.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: Одеська ОДА