Real Stories Production виклав у вільний доступ короткометражний документальний фільм «Хроніка відновлення київського автовокзалу».

Фільм знімали в 2021 році під час модернізації будівлі та реставрації мозаїк Ади Рибачук та Володимира Мельніченка в інтер’єрі.

Режисеркою виступила Ганна Трофімова, а оператором – Владислав Нечипоренко. Авторка ідеї – Ксенія Кравцова.

Стрічку випустили до 60-річчя автовокзалу, яке відзначають 5 грудня. Саме в цей день у 1961 році з платформи відправився перший автобусний рейс.


Центральний автовокзал – головний автовокзал Києва, розташований на Деміївській площі, 3. Збудований в 1957–1961 роках за проєктом архітекторів Авраама Мілецького, Ігоря Мельника й Едуарда Більського. У 1960–1961 роках Ада Рибачук і Володимир Мельніченко зробили для інтер’єрів вокзалу мозаїчні керамічні панно, близько 10. На них зображені київські пейзажі, столичні автотраси, автомобілі й автобуси.

У 2020 році Центральний автовокзал і п’ять автостанцій у Києві приватизували. Новий власник АТ «Київпассервіс» заявив про намір модернізувати ці станції, роботи почалися з Центрального автовокзалу в жовтні 2020 року.

Реставрацію мозаїк на Центральному автовокзалі ініціював Фонд збереження культурної спадщини Ади Рибачук і Володимира Мельніченка. Над нею працював сам автор Володимир Мельніченко, кураторка Інга Леві, студія Gurin Brothers, архітектор Іван Маргітич, художниці Анастасія Лелюк, Тамара Турлюн, Юлія Ралюк, Валерія Радченко, а також близько 200 сотень волонтерів. The Village Україна публікувала репортаж про те, як проходила реставрація.

Центральний автовокзал відкрили після ремонту 22 липня 2021 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі