37% потенційних українських мігрантів обрали б для роботи Німеччину, ідеться в дослідженні Info Sapiens за підтримки USAID.

Також привабливими для мігрантів залишаються Польща (31%) і Чехія (20%). Але відрізняється розподіл за статтю: серед чоловіків найпопулярнішими є Велика Британія (61%) і Канада (56%), а серед жінок – Італія (74%) й Іспанія (62%).

Найбільше українці мігрують із західних областей (Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська), а також із Херсонської. Більшість із них (66%) хоче заробити кошти, щоб витратити їх в Україні для втілення власних планів, а більше третини (37%) не можуть знайти роботу з достатнім рівнем оплати. 9% українців відзначили, що хочуть емігрувати назавжди.

Дослідження виділяє основні тенденції трудової міграції:

  • близько 2 мільйонів українців втратили роботу через пандемію COVID-19;
  • кількість зовнішніх трудових мігрантів зросла на 11 % проти 2019 року;
  • збільшується кількість тих, хто працює за кордоном неофіційно (з 30% у 2019 році до 42%) та готові прийняти ризиковану пропозицію роботи (з 13% до 20%), тобто кожен четвертий українець готовий на ризиковану роботу за кордоном.

Ризиковану роботу дослідники визначають як незаконну або таку, де потрібно працювати в замкнених приміщеннях без змоги вільно залишити робоче місце чи віддати роботодавцю паспорт, телефон та особисті речі.

Дослідження проводилося у вересні-жовтні 2021 року. У ньому взяли участь 5228 респондентів віком від 14 років з усієї України, крім окупованих територій.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі