На бар «Хвильовий» на Подолі вкотре відбувся напад: у закладі розбили вікна та залили сльозогінний газ, повідомляє кореспондент The Village Україна з місця події.

У момент нападу в барі були 15 гостей, розповідає очевидиця нападу. Серед них – громадяни Франції та Великої Британії, додає кореспондент The Village Україна.

«Я сиділа в барі, почула гуркіт, хлопці почали зачиняти вхідні двері. Ззовні десяток чи більше людей почали вибивати ці двері, потім розбили скло, вибивали всі вікна у закладі. Ми побігли в туалет закриватися, тому що було зрозуміло, що вони можуть забігти. Тоді вони закинули всередину сльозогінний газ», – розповідає кореспонденту очевидиця подій Катерина. 

«Я побачила, що [нападники] почали галасувати, одразу сказала, що треба [зачиняти двері]. Ми сховалися всередину. Двері почали ламати, вони прямо гуділи. І тут я зрозуміла, що летить перший стілець у двері. Після того, як я підняла очі, вони почали пшикати балоном. Мене пшикнули в обличчя, але пощастило, що мала окуляри, тому не так сильно в очі потрапило», – додає інша очевидиця нападу. 

Після цього нападники пішли із подвір'я, додають в закладі. Нині на місці працюють патрульні та швидка допомога.

На стінах у подвір'ї нападники залишили написи, які пов'язані з ультраправими рухами

«Залетіла група людей, потрощила вікна і меблі, щось повандалили на стінах, – додає у коментарі The Village Україна співзасновник «Хвильового» Андрій Янковський. – Чи пов'язуємо напад із протестами ультраправих [6 листопада]? Так, однозначно. Якщо це не одна організація, то суміжні. Це можна помітити через символіку й заклики».

Відбувся напад на новий простір «Хвильового», який розташований у подвір'ї на вулиці Верхній Вал. Простір із подієвим майданчиком і крафтовим пивним баром відкрили на початку 2020 році.


Це не перший напад на «Хвильовий». 6 листопада на низку подільських закладів, включно із «Хвильовим», провели «рейд» представники праворадикальної організації «Катарсис». Метою рейду організація називала буцімто «боротьбу з наркоторгівлею». 

Подільське управління Національної поліції розташоване на вулиці Хорива – на відстані кількох сотень метрів від бару «Хвильовий».

Обкладинка та фото: Андрій Баштовий для The Village Україна