Європейська комісія рекомендує змінити правила вʼїзду до ЄС для іноземних туристів.

Передбачається, що з 10 січня 2022 року держави-члени ЄС повинні відкривати кордони для всіх іноземних туристів, вакцинованих препаратами, схваленими ВООЗ (а не тільки для щеплених вакцинами, схваленими в ЄС, як зараз).

Водночас ті, хто вакцинуався вакциною, схваленою ВООЗ, але не схваленою ЄС, для вʼїзду будут зобовʼязані надати негативний результат ПЛР-тесту. Те саме стосується тих, хто одужав від COVID-19.

Сертифікати про вакцинацію будуть приймати протягом 9 місяців після першого курсу щеплення.

Водночас, як пише «Європейська правда» з посиланням на єврокомісара з внутрішніх справ Ілву Йоганссона, туристи, які не мають документів про вакцинацію чи одужання, із 1 березня взагалі не зможуть потратрапити до Євросоюзу.

Також Єврокомісія пропонує з 1 березня 2022 року скасувати «зелений» список країн, із яких рекомендують пускати подорожувальників (наразі Україну з цього списку виключили). Нові правила будуть стосуватися туристів з усіх країн.

Такі рекомендації розробили, щоб спростити подорожі для іноземців і полегшити планування мандрівок. Ці пропозиції ще має розглянути й ухвалити Рада ЄС.


Наразі кожна країна ЄС сама встановлює свої правила для вʼїзду іноземних туристів. Деякі країни пускають туристів, вакцинованих препаратами, схваленими ЄС, інші приймають і препарати, схвалені ВООЗ. До препаратів, схвалених ВООЗ, але не схвалених у ЄС, належить китайська вакцина CoronaVac. Нею, згідно з даними МОЗ, щепилися понад 4 мільйони українців.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі