Судову справу щодо порушення авторського права архітектора «Квітів України» Миколи Левчука перенесли вдруге, повідомляє кореспондентка The Village Україна.

Засідання перенесли на 14 грудня, бо один із представників відповідачів не з’явився в суді. 

Активісти «Зберегти Квіти України» кажуть, що перше засідання за цією справою мало відбутися 10 листопада, однак його перенесли на 24 листопада через відрядження судді.

Також активісти влаштували під Шевченківським райсудом акцію, на яку принесли плакати з написами «У цією будівлі є автор» і «Руки геть!»

«На мою думку, шанси зберегти «Квіти України» високі. На щастя, у  боротьбі за цю будівлю залучений не один архітектор. Є багато людей, які зацікавленні в тому, щоби відстояти цю будівлю та досліджувати її можливі функції», – каже Анастасія Левчук, донька архітектора Миколи Левчука.

Архітектор Микола Левчук

у чому суть судової справи:

  • це судовий процес за позовом архітектора «Квітів» Миколи Левчука до нового власника будівлі ПрАТ «Квіти України», підрядника ТОВ «Амбас», а також автора концепції реконструкції ТОВ «Майстерня Г. Духовичного»;
  • позивач (Микола Левчук) вимагає припинити дії, що порушують його авторське право та відшкодувати моральну (немайнову) шкоду.

Наразі будівлю захищає заборона з авторського права Миколи Левчука, арешт із самоправства, припис Мінкульту та статус архітектурної пам’ятки.


Будинок «Квіти України» збудований у 80-роках у стилі модернізм за проєктом архітектора Миколи Левчука. Там розміщувалася оранжерея для флористів і квітковий магазин. Останні десятки років будівля перебуває в приватній власності.

На початку червня 2021 року стало відомо про реконструкцію будинку. Його планували перетворити на офісний центр із паркінгом. Під час підготовчих робіт забудовник обрізав плющ на будинку, а 12 липня почав демонтувати фасад. У відповідь на це активісти розібрали паркан, заблокували техніку та влаштували цілодобові чергування біля будинку.

13 липня на «будинок з плющем» наклали арешт на період досудового розслідування.

20 липня власник будинку знову почав встановлювати паркан, але 28 липня КМДА його демонтувала.

3 серпня будівля отримала статус щойно виявленого об’єкта культурної спадщини, а 6 серпня міністр культури Олександр Ткаченко підписав указ щодо визнання будинку «Квіти України» пам’яткою архітектури, монументального мистецтва місцевого значення. Цей статус означає, що її не можна зруйнувати або перебудувати, а можна тільки реставрувати.

25 жовтня 2021 року Апеляційний суд постановив, що будь-які будівельні роботи з «Квітами» порушують авторське право архітектора Миколи Левчука.

Читайте більш детально про історію будинку та його архітектурну цінність.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: Анастасія Шумілова для The Village Україна