Протиаварійні роботи щодо будівлі Гостиного двору розпочнуть у грудні 2021 року, пише міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Паралельно з ремонтними роботами Мінкульт розроблятиме концепцію майбутнього простору Гостиного двору. За словами Ткаченка, обговорення займе близько 3 місяців.

Як долучитися до обговорення:

Мінкульт разом із ГО «Урбанина» проводять опитування щодо розвитку Гостиного двору. Щоб долучитися, треба заповнити форму за посиланням.

Крім того, для жителів Подолу проводять воркшопи про майбутнє Гостиного двору. Щоб взяти участь, треба зареєструватися.

Результати опитування та воркшопів планують використати на семінарі «Гостиний двір: фокус уваги – візія», на якому будуть розробляти «дорожню карту» реставрації та розвитку Гостиного двору.


Гостиний двір – монументальний комплекс на Контрактовій площі, частково зведений у 1809–1813 роках і перебудований у 1828–1833 роках. Перебуває в нанедбаному стані з 2013 року, зокрема, не має даху.

У червні 2021 року Мінкульт отримав приміщення Гостиного двору на баланс, попри те, що на нього також претендувала КМДА. У міністерстві одразу заявили, що перетворять його на культурно-мистецький простір. А вже в липні будівлю передали на баланс Національного заповідника «Софія Київська». Будівлю закрили захисною сіткою.

Мінкульт планував створити в Гостиному дворі музей сучасного мистецтва, але потім відмовився від цієї ідеї.

КМДА пропонувала розмістити в будівлі музей Києва.

Наразі будівля захищена декількома охоронними статусами: як пам’ятка архітектури національного значення, а також як головний елемент пам’ятки містобудування «Контрактова площа».

За прогнозами урбаністів, будівельні роботи в Гостиному дворі можуть почати ближче до кінця 2022 року, а оновлену будівлю відкриють не раніше кінця 2023-го.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: Анна Бобирєва для The Village Україна