Співробітники СБУ викрили працівників медичних закладів Києва, які крали гроші на закупівлі апаратів штучної вентиляції легень для пацієнтів з COVID–19, повідомляють правоохоронці.

Зловмисники додавали до вартості угод розмір податків, хоч закон і передбачає, що такі закупівлі звільнені від оподаткування. Таким способом вони привласнили майже два мільйони гривень.

За даними слідства, до цієї «схеми» причетні не лише посадовці медичних установ, а й приватні підприємці, які продавали їм обладнання.

СБУ повідомила головному бухгалтеру Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України про підозру через службову недбалість.

Йому загрожує від 2 до 5 років позбавлення волі.

Також до кримінальної відповідальності можуть притягнути керівництво підприємства-постачальника за привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

Порушникам загрожує до 12 років ув’язнення.


12 листопада київські правоохоронці викрили підпільну типографію, яка друкувала фейкові COVID-сертифікати й ПЛР-тести.

У СБУ кажуть, що типографія пропрацювала майже рік. Щодня вони виготовляли близько 20 підробних документів, а їхній місячний виторг  становив 3 мільйони гривень.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: Євген Малолєтка