Верховна Рада України на засіданні 16 листопада ухвалила законопроєкт «Про медіацію». Рішення підтримали 302 народні депутати.

Законопроєкт передбачає проведення добровільного позасудового врегулювання конфліктів між сторонами за допомогою посередника – медіатора.

У пояснювальній записці до закону йдеться, що ця практика дозволяє обирати досудові й позасудові способи для вирішення спорів зі збереженням можливості звертатися до суду для їх вирішення.

Процедуру медіації можна застосовувати для врегулювання будь-яких конфліктів, які виникають у цивільних, сімейних, трудових, господарських й адміністративних правовідносинах, а також у справах про адміністративні правопорушення.

Медіацію можна буде використовувати в кримінальних провадженнях під час підписання угод про примирення потерпілого та підозрюваного (обвинуваченого).

У разі успішного врегулювання конфлікту суд має повернути одній зі сторін 60% сплаченого судового збору.

Крім того, медіатором може стати будь-яка фізична особа, яка має вищу освіту, а також пройшла відповідний базовий курс підготовки в Україні або за кордоном.

Закон набирає чинності через три місяці після його опублікування. Документ ще має підписати президент України.


9 листопада в Україні набув чинності закон, який збільшує штрафи за вигул собак без повідців і намордників. Також він забороняє роботу пересувних зоопарків.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі