Масштабна модернізація мереж та об’єктів «Київтеплоенерго» потребує приблизно 1 мільярд євро, повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв в інтервʼю «Укрінформ».

На те, щоб оновити систему теплопостачання, за його словами, потрібно мінімум 10 років.

«Теплоенергетична система централізованого теплопостачання міста будувалася в 1960-ті роки. Можна порахувати, скільки часу пройшло. І фактично нічого не робилося фундаментально», – пояснив чиновник.

Він також розповів, які заходи з модернізації системи вже тривають:

  • Виробництво тепла: встановлення нового обладнання на ТЕЦ, переоснащення заводу «Енергія».
  • Транспортування тепла: заміна теплових мереж на нові, які мають теплоізоляцію та сигналізацію про пошкодження.
  • Споживання: встановленні теплових пунктів з погодним регулюванням (коли температура підвищується, такі пункти зводять до мінімуму теплоспоживання будинків), ліквідація малих котелень, що є неефективними.

У 2018 році теплоенергетичний комплекс Києва повернули в управління міста. До цього він 17 років перебував в управлінні приватної компанії «Київенерго». Комплекс налічує понад 2,7 тисячі кілометрів тепломереж, ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6, сміттєспалювальний завод «Енергія», майже 200 станцій теплопостачання та котелень. Системи централізованого теплопостачання Києва входить до трійки найбільших у Європі. Водночас, за даними КМДА, близько 80% тепломереж перебувають в аварійному стані.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обладинка: Костянтин Гузенко для The Village Україна