Учені Європейського регулятора лікарських засобів не підтвердили виявлення побічного ефекту, який, можливо, міг бути спричинений вакциною Johnson & Johnson від COVID-19, повідомляє Reuters.

Йдеться про рідкісний тип запалення хребта, який спочатку рекомендували віднести до списку побічних ефектів вакцини.

Як пише Reuters, ці дані ґрунтувалися на повідомленні Європейського агентства з лікарських засобів (EMA) від 6 жовтня та були випадково опубліковані 11 листопада 2021 року.

У EMA кажуть, що наразі зафіксували всього 6 таких випадків, а тому не готові стверджувати, що вони спричинене саме вакциною Johnson & Johnson. За їх словами, «наразі недостатньо доказів, щоб про це говорити».

Також Європейське агентство з лікарських засобів оцінило повідомлення про синдром капілярного витоку після щеплення ін’єкцією Moderna.

Там заявили, що поки недостатньо доказів можливого зв’язку між рідкісними випадками мультисистемного запального синдрому з вакцинами мРНК, зокрема Moderna.


Вакцина виробництва Johnson & Johnson має назву Janssen, вона вже сертифікована ВООЗ, США та Євросоюзом. Її потрібно вводити лише один раз. Ефективність від тяжкого перебігу хвороби та госпіталізації становить 85,4%, від помірних і важких симптомів – 66,9%.

Попередні результати досліджень Johnson & Johnson підтверджують, що препарат захищає від штаму «Дельта». 

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі