Естонія та Хорватія зберегли відкриті кордони для вакцинованих українців, попри рекомендації ЄС, пише міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Кожна країна Європейського Союзу може самостійно вирішувати, чи впускати до себе туристів, незважаючи на позицію ЄС у цьому питанні.

В’їзд до Естонії:

  • дозволений українцям, які повністю завершили курс вакцинації (Pfizer, AztraZeneca/Vaxzevria та CoronaVac);
  • від моменту останнього щеплення має пройти не більше року;
  • якщо вакцинації немає, то треба за 72 години до в’їзду зробити ПЛР-тест або за 48 годин експрес-тест на антитіла. Також такі люди повинні відсидіти на самоізоляції 10 днів.

В’їзд до Хорватії:

  • ПЛР-тест, зроблений не пізніше ніж за 72 години до перетину кордону;
  • документ, який підтверджує вакцинацію від COVID-19 другою дозою не пізніше 14 днів від моменту в’їзду в Хорватію;
  • документ, який підтверджує, що людина перехворіла на COVID-19 протягом останніх шести місяців.
  • підтвердження про сплату на весь запланований період перебування в країні житла (готелю, апартаментів, кемпів, приватних садиб, найму яхти) або підтвердження про власність житла чи яхти в Хорватії.

У МЗС пропонують перевірити актуальний режим в’їзду до країн на карті.


Кіпр став першою країною ЄС, яка дозволила українцям в’їжджати на територію країни, незважаючи на те, що Україну виключили із «зеленого» списку для подорожей Євросоюзу.

9 листопада Рада ЄС виключила Україну з «зеленого» списку країн для в’їзду. Після цього Бельгія заборонила в’їзд до країни навіть для повністю вакцинованих українців.

Раніше в Міністерстві закордонних справ запевнили, що тотального закриття кордонів ЄС для українців не буде. Остаточне рішення про дозвіл чи обмеження поїздок громадян України кожна країна союзу ухвалює окремо на національному рівні.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі