COVID-вакцина Moderna може частіше викликати проблеми з серцем у людей до 30 років, ніж Pfizer, йдеться у дослідженні Національного управління охорони здоров’я Франції (HAS).

За результатами дослідження HAS, у людей віком від 12 до 50 років та особливо в людей віком до 30 років підтвердився невеликий шанс виникнення міокардиту (запалення серцевого мʼяза) й перикардиту (запалення зовнішньої оболонки серцевого мʼяза) протягом 7 днів після щеплення Moderna.

Однак учені наголошують, що ця похибка є мізерною. Так, наприклад, за даними Epi-Phare, наразі зафіксовано 132 таких випадки на один мільйон доз серед чоловіків, а також 37 випадків на мільйон – у жінок.

Водночас французьке дослідження виявило, що ефективність вакцини Moderna є трохи вищою для людей старше 30 років у порівнянні з Pfizer.

Як пише Reuters, посилаючись на дані Європейського агентства з лікарських засобів (EMA), ВООЗ та Американського регулятора, «переваг від щеплення COVID-вакциною все одно більше, ніж ризиків».

Торакальний хірург та колишній заступник міністерки МОЗ Уляни Супрун Олександр Лінчевський каже, що це французьке дослідження не має рекомендаційного характеру.

За його словами, дані з нього застосовують лише для того, щоб підібрати вакцину для конкретної людини.


Вакцини Comirnaty / Pfizer-BioNTech і Moderna є мРНК-вакцинами, вони схвалені ВООЗ для екстреного використання. Обидві вакцини використовують для щеплення в Україні.

7 листопада в Україну прибуло ще майже 3 мільйони доз вакцини Moderna в межах програми COVAX.

У США дозволили робити третє щеплення вакцинами Pfizer і Moderna людям, які мають ослаблений імунітет.

На початку жовтня Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) підтримало застосування бустерної дози вакцин Pfizer і Moderna.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: Олександр Жадан