У Києві кожен десятий COVID-сертифікат є фальшивим або «сумнівними», пише «Україна 24», посилаючись на слова начальника головного управління Держспоживслужби у Києві Олега Рубана.

За його словами, в Україні відсутня потужна вакцинальна кампанія, через яку багато українців відмовляються від щеплення проти коронавірусу, а тому і купують собі несправжні COVID-сертифікати.

Наразі у місті щодня працюють 40 моніторингових груп, які перевіряють наявність COVID-сертифікатів про щеплення або ж негативного тесту на коронавірус.

Також у МОЗ опрацьовують можливість введення так званої «ковідної амністії» для людей, які купили фейковий COVID-сертифікат.

Така амністія передбачає, що людині дадуть можливість пройти вакцинацію від коронавірусу, якщо вона до цього купила сертифікат і дані про її нібито щеплення внесли в систему охорони здоров’я.


За інформацією МОЗ, із початку 2021 року правоохоронні органи відкрили 350 кримінальних проваджень за підроблення результатів ПЛР-тестів, міжнародних свідоцтв про вакцинацію від COVID-19 і COVID-сертифікатів.

Покарання за такі дії варіюється від штрафу до позбавлення волі на термін до 5 років. У разі внесення неправдивих даних в електронну систему охорони здоров’я – до 6 років ув’язнення. Також передбачається відповідальність за використання таких документів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: «Дія»