Міністерство охорони здоров’я пояснює, що COVID-сертифікати не містять медичної таємниці. А отже, перевіряти їх законно.

Відповідно до статті 39-1 закону «Основи законодавства України про охорону здоров’я», медична таємниця включає факт звернення за медичною допомогою, діагноз або відомості, отримані під час медичного обстеження.

Оскільки в документах про вакцинацію жодних із цих відомостей немає, то вимагати у громадян показати COVID-сертифікат не є порушенням закону.

Перевіряти документи можуть робити правоохоронці або співробітники закладів, які мають право працювати в «червоній» зоні лише за умови наявності в персоналу та відвідувачів документу про вакцинацію або ПЛР-тесту (ТРЦ, кінотеатрів, ресторанів, спортзалів, непродовольчих магазинів тощо).

Якщо відвідувачі відмовляються надати документи, то заклади мають право відмовити їм у своїх послугах.

При цьому в МОЗ нагадали, що норма про наявність документу про вакцинацію не поширюється на банки, АЗС, ветеринарні магазини, аптеки та продовольчі магазини у будь-якій із зон карантину.

Таке роз'яснення в міністерстві опублікували через повідомлення в соцмережах про те, що нібито демонстрація COVID-сертифікату чи довідки про вакцинацію – це розголошення медичної таємниці, а отже перевірка таких документів є порушенням прав.


Україну з 23 вересня перевели до «жовтої» зони карантину, але більшість областей уже в «червоній» зоні, зокрема Херсонська, Запорізька, Одеська, Донецька, Дніпропетровська, Сумська, Рівненська, Миколаївська, Київська, Львівська, Житомирська, Івано-Франківська, Луганська, Хмельницька та Чернігівська. Місто Київ у «червоній» зоні з 1 листопада. Волинська область перейде до «червоної» зони з 8 листопада.

У «червоній» зоні карантину в Україні забороняють роботу кафе, ресторанів, ТРЦ, кінотеатрів, театрів, непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів та фітнес-центрів, а також закладів культури. Цих обмежень можна уникнути , якщо 100% персоналу та відвідучачів мають документи про вакцинацію або негативний тест на коронавірус.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Укрзалізниця