Верховна Рада в другому читанні підтримала запровадження електронної системи реєстрації в Україні, за це проголосували 238 депутатів.

Закон ще має підписати спікер парламенту та президент.

Тепер місце реєстрації не даватиме людині право власності на житло, а лише повідомлятиме державі, де громадянин проживає. Тобто оформлювати пенсію чи отримувати медичну допомогу можна без прив’язки до місця реєстрації.

Що зміниться:

  • територіальні громади зможуть вести реєстри в електронному форматі. Це дає змогу зробити послугу з реєстрації місця проживання онлайн доступною по всій Україні;
  • не потрібно буде особисто ходити до військкомату для отримання «прописки»;
  • соціальні та медичні держпослуги можна буде отримати без прив’язки до місця реєстрації;
  • місце реєстрації не даватиме людині право власності на житло, а тільки повідомлятиме державу про вашу фактичну адресу.

Щоб зареєструватися, потрібно в порталі «Дія» (розділ «Реєстрація місця проживання») заповнити відповідну заявку та підписати її електронним підписом.

Власники нерухомості зможуть прописатися за добу, а ті, хто живе в орендованій  квартирі, зможуть вказати фактичну адресу проживання.

Для цього потрібно онлайн отримати підтвердження від власника – спеціальне посилання надходитиме на електронну пошту або в додаток.


Зараз зміна місця реєстрації онлайн працює в 7 містах в експериментальному форматі: Київ, Харків, Вінниця, Луцьк, Рівне, Кривий Ріг і Маріуполь.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: «Дія»