Кіберполіція в Харкові викрила 17-річного хлопця, який створив ще одни фейковий застосунок «Дії», повідомляє голова Нацполіції Ігор Клименко.

На Telegram-бот і канал були підписані 20 тисяч людей. Наразі ці ресурси вже заблокували.

За 200 гривень можна було отримати доступ до фейкової «Дії», за 300 гривень оформити підроблений COVID-сертифікат, а за 100 гривень – фейкове посвідчення водія.

У Нацполіції кажуть, що ця система працювала за новою схемою: дані користувачів зберігалися на сервері, який генерував фейкову вебсторінку застосунку. Там можна було змінювати будь-яку інформацію про себе.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за частиною 1 статті 325 Кримінального кодексу України. Тепер шахраю загрожує до трьох років позбавлення або обмеження волі, чи штраф від 17 тисяч до 51 тисячі гривень.


25 жовтня 2021 року міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що шахраї почали продавати фейковий додаток «Дія», де можна згенерувати COVID-сертифікат, а також інші електронні документи. Фейковий додаток працював лише на операційній системі Android. Файл для встановлення застосунку шахрай надсилав за гроші – 120 гривень.

27 жовтня Кіберполіція та Мінцифри викрили 21-річного мешканця Запорізької області, який продавав фейкову «Дію». Йому загрожує до шести років ув’язнення.

Також у Мінцифри повідомили, що його залучать до роботи на уряд. До рішення суду правопорушник працюватиме над дизайном для соціальної реклами з кампаніями за вакцинацію та проти вживання молоддю алкоголю. За його роботою стежитиме спеціально призначений куратор.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі