Львівські вчені з Інститут біології клітини НАН України розробили вакцину від COVID-19 на дріжджах, повідомляє «Радіо Свобода», цитуючи очільника Інституту Андрія Сибірного.

Наразі вакцину тестують на імуногенність на мишах у польському місті Ґданськ. Результат випробувань планують отримати до кінця листопада.

«Ця вакцина – білок або декілька білків коронавірусу, передусім білок «шипа». Найважливіше, щоб там був рецептор, і ділянка, якою той вірус хапається за рецептор людських клітин в альвеолах легень. Але додатково ми синтезуємо на спеціальних дріжджах ще й інші білки коронавірусу. Ця суміш діятиме ефективніше й викликатиме появу антитіл», – пояснює академік Сибірний.

Далі вакцину досліджуватимуть у Кракові на трансгенних мишах, які вразливі на людський коронавірус. Цей етап планують завершити до кінця 2021 року.

Однак навіть якщо лабораторні дослідження на мишах покажуть ефективність вакцини, її необхідно буде тестувати на приматах і добровольцях.

«Дуже сумніваюся, що Україна доведе справу з нашим розробленням, якщо вона буде успішна, на випуск очищених білків. Тому що це дорого й немає технології. Вакцину потрібно зареєструвати, а отримати міжнародний сертифікат надзвичайно складно. Китай цього досі не може зробити», – зазначає Сибірний.

Поки тривають дослідження, учені подали ще один грантовий проєкт – вакцину від коронавірусу, яку можна виробляти у вигляді спрею, мікстури чи таблетки. У її основі також дріжджові клітини, до яких прикріплені вірусні білки.


У 2020 році львівські біологи отримали грант у розмірі приблизно 10 мільйонів гривень на розроблення вакцини від коронавірусу. Вони створили продуценти вірусних білків на основі дріжджів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: Євген Малолєтка