Україна переходить на «зимовий» час у неділю, 31 жовтня. Годинникову стрілку потрібно перевести на одну годину назад.

Перехід відбудеться о четвертій ранку за київським часом.

Переведення годинників означатиме, що світловий день стане коротшим, а брак сонячного світла може позначатися на загальному самопочутті, кажуть у МОЗ.

Ось кілька порад, які будуть корисними для здоров'я:

За можливості виходити на вулицю в денну пору доби

Це один зі способів отримання вітаміну D у час, коли ніч стає довшою, а день — коротшим;

Підготуйте організм до раптової зміни графіку

За кілька днів до переведення годинників спробуйте лягати спати на 15–20 хвилин пізніше. Сон має бути регулярним і мати приблизно однакову тривалість;

Дотримуйтеся гігієни сну

Відкладіть телефон щонайменше за годину до сну. Світло екранів стимулює мозок, перешкоджає виробленню мелатоніну – гормону, який спричиняє сонливість.;

Додайте активності у своє життя

Легка руханка може покращити ваш сон. Проте тренуватися потрібно не пізніше ніж за чотири години до відпочинку, оскільки підвищення температури тіла може ускладнити процес засинання;

Вечеряйте в один і той самий час

Потрібно їсти більше білків та корисної клітковини, менше вуглеводів.

Переведення годинників в Україні регламентується постановою Кабміну № 509 «Про порядок обчислення часу на території України» від 13 травня 1996 року.

Зміна часу в Україні відбувається разом з усім Європейським союзом і більшістю країн Європи двічі на рік – в останню неділю березня країна переходить на «літній» час, а кожної останньої неділі жовтня повертається на «зимовий», тобто свій стандартний поясний час.


19 березня у Верховній Раді не вистачило голосів, щоб ухвалити закон про скасування переходу на «літній» час. Законопроєкт №4201 відправили на повторне друге читання.

Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук нещодавно заявив, що після переходу України на зимовий час парламент може повернутися до розгляду законопроєкту про відмову від переходу на літній час.

У 2018 році Європейська комісія опитала 4,6 мільйона громадян Євросоюзу, 80% із них висловилися проти переведення стрілок. Наступного року Європарламент скасував переведення стрілок годинників із 2021 року.

Загалом стрілки годинників переводять у понад 70 країнах світу. Повернення до літнього часу відбудеться наприкінці березня 2021 року.

Раніше ми розповідали, як пристосуватися до переходу на літній час.


 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі