У Закарпатській області України зафіксували випадок зараження на поліомієліт, повідомляє державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Вірус виявили завдяки розслідуванню випадку зараження, що стався в Рівненській області. Фахівці визначили контактних осіб дитини й, зрештою, виявили заражених.

Зразки вірусу направили на експертизу в лабораторію ВООЗ у Гельсінкі.

Кузін також розповів, що в громаді на Рівненщині, де виявили поліомієліт, з 11 жовтня вдалося вакцинувати лише третину із 243 дітей, які потребували щеплення. 109 дітей мали тимчасові протипоказання, а батьки 48 дітей не дали дозволу на вакцинацію.

За його словами, із 27 жовтня керівникам усіх облдержадміністрації доручили організувати вакцинацію нещеплених дітей до 5 років від поліомієліту.


Поліомієліт — це гостре інфекційне захворювання. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше – через брудні руки, інфіковану їжу та воду.

Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована дитина й дорослий. Але найбільш сприйнятливі до вірусу діти віком до п’яти років. Тому перше щеплення діти отримують у перші місяці життя.

У вересні 2021 року в Україні зафіксували випадок паралічу в півторарічної дитини з Рівненської області. Батьки свідомо відмовилися від щеплень через релігійні переконання.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі