Із 21 жовтня в Україні діють оновлені правила проїзду в пасажирському транспорті (в потягах, автобусах, літаках) у регіонах із «жовтим», «помаранчевим» і «червоним» рівнем карантину.

Правила стосуються транспорту, який курсує між областями, і НЕ СТОСУЮТЬСЯ міських і внутрішньообласних перевезень.

Відповідно до них УСІ ПАСАЖИРИ, ВОДІЇ Й ЕКІПАЖ ПОВИННІ МАТИ ОДИН ІЗ ДОКУМЕНТІВ:

  • документ, що підтверджує отримання однієї дози вакцини (оновлено: спочатку його було достатньо тільки для «жовтої» зони, але згодом МОЗ вирішило, що буде пускати людей з однією дозою вакцини й у «червоних» регіонах);
  • міжнародний, внутрішній сертифікат або іноземний COVID-сертифікат, що підтверджує вакцинацію;
  • негативний результат ПЛР-тесту (чинний 72 години);
  • сертифікат про одужання особи від COVID-19 (перебуває в режимі тестування в «Дії»).

У МОЗ зазначають, що для поїздок можна показати цифровий сертифікат у додатку «Дія». Також можна отримати паперову довідку про отримання першої дози вакцини. Її видає лікар, який проводив щеплення. 

COVID-сертифікат на підставі одужання з’явиться в «Дії», проте станом на 21 жовтня він перебуває на етапі тестування. Його також можна буде використовувати для поїздок громадським транспортом і між регіонами. Документ діятиме протягом 180 днів.

За даними МОЗ, отримання паперової довідки про одужання від коронавірусу не передбачено.

ЩО РОБИТИ ЛЮДЯМ, ЯКІ МАЮТЬ ПРОТИПОКАЗАННЯ ДО ВАКЦИНАЦІЇ

У МОЗ пояснюють, що станом на 19 жовтня не існує затвердженої форми довідки про протипоказання до вакцинації проти COVID-19. Тому нові правила не передбачають, що громадяни можуть пред’явити документ про протипоказання під час міжрегіональних поїздок.

Водночас у міністерстві зазначають, що у 2021 році в Україні менше ніж 1% людей мають абсолютні протипоказання до щеплень.

Такі особи можуть використовувати для поїздок негативний ПЛР-тест або експрес-тест на коронавірус.


Україна з 23 вересня перебуває в «жовтій» зоні карантину. Херсонська область перейшла в «червону» зону з 15 жовтня, а Запорізька, Одеська, Донецька та Дніпропетровська – з 18 жовтня. Сумська область переходить до «червоної» зони з 23 жовтня.

Кабмін затвердив нові правила пасажирських перевезень 11 жовтня.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка: Костянтин Гузенко для The Village Україна