У Будинку зі зміями та каштанами на вулиці Велика Житомирська триває реконструкція, повідомляє заступник директора Департаменту містобудування й архітектури КМДА Юрій Тацій.

За словами Тація, проєкт реконструкції передбачає демонтаж поверху, який був побудований у 1945 році. Під час цієї надбудови знищили аттик – декоративну стінку над карнизом, яка була прикрашена рельєфними композиціями.

Проєкт реконструкції Будинку зі зміями на Великій Житомирській, який оприлюднили у 2018 році

У ході реконструкції втрачені декоративні елементи планують відновити.

Реконструкція Будинку зі зміями. Фото: Ярослав Друзюк для The Village Україна

Автором проєкту реконструкції є архітектор Артем Прощенко (Arche Vista). За даними видання «Хмарочос», це той проєкт, який представили ще у 2019 році. Замість поверху, який демонтують, зроблять мансардний поверх. Після завершення робіт будівлю планують використовувати як офісне приміщення. 

Проєкт реконструкції, який оприлюднили у 2019 році

Будинок зі зміями та каштанами – колишній прибутковий будинок за адресою вулиця Велика Житомирська, 32, побудований у стилі модерн (ар-нуво). Його звели у 1911–1912 роках на замовлення Чоколової. Автором проєкту є архітектор Ігнатій Ледоховський. Назву свою отримав завдяки ліпнині у формі змій і каштанів.

Будинок має статус пам’ятки архітектури та монументального мистецтва місцевого значення. Приблизно 10 років він перебуває в аварійному стані та завішаний монтажною сіткою.

Власником будинку є компанія B&H film distribution. Вона ще у 2017 році повідомила про намір реставрувати об’єкт. Але роботи розпочали лише восени 2021 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі