Міністерство охорони здоров’я пояснює, у яких випадках хворим на COVID-19 варто робити комп’ютерну томографію органів грудної клітини.

Ефективність КТ для хворих на COVID-19 МОЗ називає сумнівною. «У першу чергу, тому що відсутність змін на КТ не означає відсутність захворювання», – пояснили у міністерстві.

Коли варто призначати КТ:

  • Якщо неможливо зробити ПЛР-діагностику COVID-19;
  • Якщо є дихальна недостатність чи супутні патології;
  • Якщо ПЛР-тест показує негативний результат, але пацієнти у важкому стані й мають явні ознаки захворювання.

Позитивний тест на COVID-19 не є підставою для призначення КТ, якщо пацієнт у задовільному стані, підкреслюють в МОЗ.

Призначаючи КТ, лікарі мають спиратися на стан пацієнта, наявність дихальної недостатності, показник сатурації (насиченості крові киснем), температуру тіла.

Якщо є підозра на COVID-19, то спочатку лікар має направити пацієнта на тестування. Якщо провести його неможливо, а стан хворого погіршується, тоді призначають КТ органів грудної клітини.

При цьому ВООЗ не рекомендує використовувати КТ як масовий метод для всіх, хто має симптоми коронавірусної хвороби. Спеціалісти радять використовувати метод ультразвукової діагностики (УЗД), оскільки він не дає додаткову дозу опромінення, як у випадку із КТ.

Повторне КТ пацієнтам із важким та середнім станом рекомендують робити на 21-й день з початку хвороби та через пів року.


Комп’ютерна томографія (КТ) – метод рентгенівського сканування, за якого пучок рентгенівського променю проходить через тканини людського тіла в різних напрямках. КТ дає змогу визначити стан будь-якого органу людини. У випадку із COVID-19 роблять КТ органів грудної клітини.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі