Біля садиби Маліна на вулиці Тургенєвській 12 жовтня демонтували паркан, який встановив забудовник, повідомляє «Київблагоустрій».

У КП «Київблагоустрій» зазначили, що дозволів на огорожу в забудовника не було, а на вимогу інспектора благоустрою прибрати конструкцію самостійно власник не відреагував. Тому паркан прибрали комунальники.


Будинок Василя Маліна – двоповерховий особняк у Києві, що розташований на вулиці Тургенєвській, 22. Роком побудови вважається 1890-й.

За даними активістів, демонтажні роботи на території садиби розпочали наприкінці липня 2021 року й продовжили в серпні попри припис департаменту міського благоустрою, який забороняв будівельні роботи, поки забудовник не покаже необхідні дозволи.

Садиба Маліна на Тургенєвській. Фото: Владислав Трубіцин

На початку вересня 2021 року до будинку привезли важку техніку. Після повідомлень про можливе знесення КМДА відправила до садиби інспекції департаменту охорони культурної спадщини й департаменту міського благоустрою, які зупинили будівельні роботи.

Київська міська прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного демонтажу історичного будинку.

Садиба Маліна не має охоронного статусу, проте з 31 серпня 2021 року внесена до переліку будівель, що підпадають під додатковий захист за рішенням Київради. Київрада мала ввести мораторій на реконструкцію цих будівель, але, як з’ясувалося, вирішила тільки «рекомендувати» власникам утриматися від реконструкції або нового будівництва на місці цих споруд.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Дмитро Перов