Із 1 жовтня Україна перейшла на е-лікарняні, проте паперові листки непрацездатності видаватимуть в окремих випадках до лютого 2022 року, повідомили у МОЗ.

Паперовий лікарняний можна отримати:

  • якщо лікарняний, який видали в паперовій формі до 1 жовтня 2021 року, потрібно продовжити чи закрити;
  • якщо сплив час (7 днів), протягом якого лікар може внести зміни до медичного висновку в електронній системі (рішення ухвалює лікарсько-консультативна комісія або головний лікар закладу);
  • з огляду на усиновлення дитини протягом 2 місяців з дати народження (видається на підставі рішення суду);
  • якщо виникнуть технічні проблеми й дані з електронної системи охорони здоров’я до Пенсійного фонду не вдасться передати протягом 7 днів.

В Україні з 1 жовтня всі заклади охорони здоров’я будуть видавати електронні лікарняні.

Їх розділятимуть на дві частини:

Медичний висновок – документ, який формується після обстеження лікаря. У ньому міститься загальний діагноз. Лікар створює його в реєстрі та завіряє його електронним підписом. Після цього пацієнт отримає про це смс-повідомлення. Із реєстру за кілька секунд лікарняний потрапляє до реєстру Пенсійного фонду.

Там формується другий документ – електронний листок непрацездатності. Це той документ, за яким нараховуються виплати. Про це пацієнти також отримають повідомлення на телефон, уже від Пенсійного фонду. Роботодавець зможе побачити лікарняний працівника на порталі ПФУ.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі