Міністерство охорони здоров’я опублікувало список типів препаратів від COVID-19, які є в країні станом на вересень 2021 року.

Українці можуть скористатися векторною, інактивованою та мРНК-вакциною.

У векторній вакцині використовують модифікований вірус (вектор), у який вмонтована «інструкція» для виготовлення шиповидного білка SARS-CoV-2. Вектор доставляє її в клітину, після цього імунна система розпізнає антигени й у відповідь виробляє антитіла.

До векторних вакцин належить препарат компанії AstraZeneca (Vaxzevria, CoviShield та SKBio).

Інактивована вакцина містить у собі «вбитий» вірус. Організм реагує на нього та виробляє імунітет. До таких препаратів належить CoronaVac/Sinovac Biotech.

МРНК-вакцина містить молекули мРНК, які кодують шипоподібний білок коронавірусу. Вона потрапляє в організм та надає «інструкцію», як розробити цей білок. Імунна система розпізнає, що він не належить людині, і виробляє антитіла. До мРНК-вакцин належать препарати Moderna та Comirnaty/Pfizer-BioNTech.


Фармацевтична компанія Pfizer розпочала випробування вакцини проти грипу, розробленої за технологією мРНК. У ранньому етапі випробувань візьмуть участь близько 600 американців віком від 65 до 85 років.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі