У КП «Київський метрополітен» пояснили, чому в підземному переході станції метро «Контрактова площа» демонтували автентичну облицювальну плитку та поклали замість неї стандартну.

Перевізник повідомляє, що стару плитку замінили, оскільки «вона більше не виробляється й досить сильно пошкоджена за 45 років експлуатації».

Проте на території станцій залишатимуть невеликі квадрати для історії метрополітену. Пізніше поряд розмістять таблички з коротким описом та авторами зразків, розповідають у метрополітені.

Ремонт проводять у межах річного плану. Роботи тривають на таких станціях: «Чернігівська», «Іподром», «Площа Льва Толстого», «Дорогожичі», «Житомирська» та «Контрактова площа».


Інформація про те, що на станції метро «Контрактова площа» демонтують автентичну облицювальну плитку, з’явилася 24 вересня. 

Автентична плитка, яку демонтують. Фото: Клим Братковський
Звичайна плитка, яку поклали комунальники. Фото: Клим Братковський

Це не перший випадок, коли в метро демонтують автентичну плитку. У листопаді 2020 року на станції метро «Тараса Шевченка» зняли плитку, створену в майстерні художниці-модерністки Ганни Шарай у 1979–1980 роках.

Тоді в пресслужбі метрополітену сказали, що плитка не є архітектурною пам’яткою, а тому не підлягає збереженню.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

ОБКЛАДИНКА: КМДА