У КМДА пропонують Мінкульту включити представників департаменту охорони культурної спадщини та депутатів Київради до робочої групи з відновлення костелу Святого Миколая.

«Ми знаємо тільки з Facebook, що Міністерство культури створило якусь робочу групу. Як профільний заступник голови КМДА, закликаю міністерство включити в цю групу представників департаменту охорони культурної спадщини КМДА, а також депутатів Київської міської ради», – заявив заступник голови КМДА Володимир Прокопів.

За його словами, така співпраця пришвидшить і поліпшить процес відновлення будівлі.


У ніч проти 4 вересня в костелі Святого Миколая трапилася пожежа, яку загасили о 23:25. Загоряння сталося між першим і другим поверхами. Вогнем частково пошкоджено орган і внутрішнє оздоблення костелу.

Джерело: ДСНС України

Міністр культури Олександр Ткаченко завив, що вже незабаром розпочнуться протиаварійні роботи. В МВС повідомили, що причиною загоряння стало коротке замикання.

Також керівник Мінкульту надав реквізити Національного будинку органної та камерної музики, за якими можна долучитися до збору коштів.

У понеділок, 6 вересня, з’явилася інформація, що представники українського бізнесу зібрали вже понад 25 мільйонів гривень для відновлення костелу.

У Мінкульті зазначили, що за попередньою оцінкою фахівців на реставрацію костелу знадобиться не менше 75 мільйонів гривень.

Реставрацію костелу мають розпочати в жовтні.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка та фото: Ярослав Друзюк