У будівлі Інституту науково-технічної експертизи та інформації на Либідській площі, відомої як «Літаюча тарілка», можуть з’явитися торгові площі та заклади харчування.

Це перебачено охоронним договором на будівлю, копію якого передав The Village Україна один із засновників руху Save Kyiv Modernism Олексій Радинський.

Охоронний договір підписали департамент охорони культурної спадщини КМДА та УкрІНТЕІ ще в серпні 2021 року.

Відповідно до документа, балансоутримувач (тобто інститут) зобов’язується використовувати будівлю для розміщення бібліотеки, музею, закладів харчування та торгівлі, а також адміністративно-офісних приміщень.

Будівля УкрІНТЕІ. Фото: Ярослав Друзюк для The Village Україна

Також інститут має протягом 2021–2024 років відреставрувати будівлю та зробити «художнє освітлення фасадів».

Наразі під «Тарілкою» розміщений інформаційний стенд, із якого випливає, що будівлю планують реставрувати. Замовником виступає компанія Вагіфа Алієва «Альдо», яка орендує стилобатну частину інституту.

Інформаційний стенд біля «Тарілка». Фото: Ярослав Друзюк для The Village Україна

Проєкт реставрації розробляла компанія «КАПІТЕЛ СТОУН» архітектора Віталія Молочка. Але, як розповідав The Village Україна Молочко, реставрацію ще не починали.

«Якщо інвестором до кінця цього року не будуть виконані умови договору оренди, а саме реставрація будівлі, то я думаю, що ми почнемо реставрацію самі з залученням зарубіжних фінансових донорів», – сказав виданню автор проєкту реставрації.

Проєкт реставрації будівлі. Візуалізації: Віталій Молочко

«Літаюча тарілка» – будівля Інституту науково-технічної експертизи та інформації, побудована в 1971 році за проєктом Флоріана Юр’єва.

Фото: Віталій Молочко

Власником «Літаючої тарілки» є держава, а балансоутримувачем – Український інститут науково-технічної експертизи й інформації (УкрІНТЕІ), що підпорядковується Міністерству освіти. Але сама конструкція «Тарілки» та стилобатна частина під нею перебувають в оренді компанії «Альдо», пов’язаної з девелопером Вагіфом Алієвим.

У 2018 році стало відомо про плани Алієва реконструювати будівлю та зробити її частиною нового ТРК Ocean Mall. Проти цього виступив рух Save Kyiv Modernism разом із архітектором Флоріаном Юр’євим.

У 2020 році Мінкульт вніс «Тарілку» до реєстру пам’яток місцевого значення. Це унеможливило плани Алієва, адже, за законом, пам’ятки можна тільки реставрувати, не змінюючи їхнього вигляду й розмірів.

Улітку 2021 року забудовник Ocean Mall зніс рожеву будівлю на Либідській площі, яка межувала з «Тарілкою». За даними Молочка, девелопер планував зробити на тому місці вхід до свого торгового-розважального комплексу. The Village Україна звернулася до архітектора Андрія Пашенька, який займався проєктом Ocean Mall, з питанням, що буде на місці рожевої будівлі, однак він заявив, що не працює над цим об’єктом.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі