Україна переходить до «жовтої» зони адаптивного карантину з 23 вересня, повідомляє Урядовий портал.

Відповідне рішення прийняли на засіданні Державної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

«Жовтий» рівень епідемічної небезпеки встановлюється з 00:00 23 вересня у всіх регіонах.

КАРАНТИННІ ОБМЕЖЕННЯ В «ЖОВТІЙ» ЗОНІ:

  • заборонені масові заходи за участю понад однієї особи на 4 м² площі або наповненістю залів понад дві третини місць у кожному залі;
  • у ресторанах не більше чотирьох осіб можуть сидіти за столиком, відстань між столами – мінімум 1,5 метра;
  • кінотеатри й інші заклади культури можуть працювати із заповненістю залів менше за дві третини місць, або 50% місць у кожному окремому залі;
  • спортивні зали та фітнес-центри працюватимуть у разі обмеження кількості відвідувачів із розрахунку одна особа на 10 м² площі.

ПОСЛАБЛЕННЯ ДЛЯ ВАКЦИНОВАНИХ

Обмеження «жовтої» зони не будуть застосовувати, якщо всі відвідувачі та щонайменше 80% організаторів масових заходів, працівників кафе та ресторанів, кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, спортзалів і басейнів матимуть хоча б одне щеплення або чинний (зроблений не більш як за 72 години) результат ПЛР- чи експрес-тесту.

Рішення про те, чи надавати послуги тільки вакцинованим особам, чи дотримуватися всіх обмежень, але працювати для всіх, залишається за власником бізнесу.

ЯК ПЕРЕВІРЯТИМУТЬ НАЯВНІСТЬ ЩЕПЛЕННЯ ЧИ ТЕСТУ

Щоб перевірити наявність щеплення чи тесту, будуть користуватися міжнародними свідоцтвами, «жовтими» чи «зеленими» внутрішніми COVID-сертифікатами, довідкою 063/о, довідкою про негативний результат ПЛР-тесту чи експрес-тестування на антиген.

КАРАНТИН У ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ

Заклади освіти працюватимуть за умови наявності не менше як 80% працівників хоча б одного щеплення. Для підтвердження приймають міжнародні свідоцтва та COVID-сертифікати.

У всіх комунальних школах Києва вже вакцинували 80% педагогічного складу. Це значить, що навчальні заклади працюватимуть у звичайному режимі. 


Кабмін оновив карантинні норми в Україні. Вони почали діяти з 20 вересня. За новими правилами, вакциновані люди зможуть отримати «жовті» та «зелені» COVID-сертифікати, а також привілеї, зокрема відвідувати громадські заклади та масові заходи.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі