Поблизу дев’ятого павільйону ВДНГ відкрили 12-метрову скульптуру кита, яка показуватиме поточний рівень забруднення повітря в місті.

«Київський кит» – найбільша в Україні скульптура з переробленого пластику. Її спроєктував Валерій Коршунов.

«Київський кит» потрапив до Книги рекордів України. Фото: «Київський кит»

Вторсировину для будівництва зібрали в Києві. За словами авторів проєкту, це має посприяти формування навичок сортування сміття українців.

Артоб’єкт має інтерактивну підсвітку та постійно змінює кольори. На це впливатиме не тільки рівень чистоти повітря, а й кількість опадів, календарна дата й поточна фаза місяця.

Презентація проєкту «Київський кит»

Скульптуру відкрили на ВДНГ 15 вересня 2021 року. Її встановили на місці, де з радянських часів і до 90-х років знаходився муляж 12-метрового кита. Його основою послужив справжній скелет кита.

У лютому ініціатори встановлення заявили, що, за даними ООН, до Світового океану щороку потрапляє 13 тонн пластику. Згідно з дослідженнями, до 2050 року в океані вага всього пластикового сміття може перевищити вагу його жителів. Але пластик може стати корисним ресурсом, якщо здавати його на перероблення.

Цей проєкт реалізували за підтримки УКФ, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, а також Мінкульту.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: ВДНГ