Реставрацію костелу Святого Миколая розпочнуть у жовтні, повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

Наразі костел має попередній висновок ДСНС, але також потрібно отримати висновок Державної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

До складу робочої групи, яка контролюватиме процес відновлення, увійшли представники Мінкульту, Державного агентства України з питань мистецтв і мистецької освіти, Національного будинку органної та камерної музики України, Римо-католицької церкви в Україні, бізнесу та громадськості. Керівником групи став голова Мінкульту Олександр Ткаченко.

Також у міністерстві повідомили, що на реставрацію будівлі пожертвували майже 16 мільйонів гривень.


У ніч проти 4 вересня в костелі Святого Миколая трапилася пожежа, яку загасили о 23:25. Загоряння сталося між першим і другим поверхами. Вогнем частково пошкоджено орган і внутрішнє оздоблення костелу.

Джерело: ДСНС України

Міністр культури Олександр Ткаченко завив, що вже незабаром розпочнуться протиаварійні роботи. В МВС повідомили, що причиною загоряння стало коротке замикання.

Також керівник Мінкульту надав реквізити Національного будинку органної та камерної музики, за якими можна долучитися до збору коштів.

У понеділок, 6 вересня, з’явилася інформація, що представники українського бізнесу зібрали вже понад 25 мільйонів гривень для відновлення костелу.

У Мінкульті зазначили, що за попередньою оцінкою фахівців на реставрацію костелу знадобиться не менше 75 мільйонів гривень.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка та фото: Ярослав Друзюк