У вівторок, 14 вересня, комісія з резонансних забудов при КМДА намагалася визнати законною забудову напівзруйнованої садиби Барбана на вулиці Обсерваторній, повідомляє активіст Олег Симороз.

За його інформацією, це питання планували розглянути без участі громади.

Фото: Олег Симороз

«Нам ніхто навіть не повідомив про цю комісію. Прохання, у кого є можливість, збираємося під КМДА. За нашою інформацією, хочуть протягти це питання й визнати будівництво «законним», написав Симороз. 

Під час засідання комісії активіст запропонував звернутися до міського голови Віталія Кличка та внести садибу Барбана до реєстру нововиявлених об’єктів культурної спадщини за спрощеною процедурою.

Також він заявив, що рішення про законну забудову локації не ухвалили.


Садиба Олександра Барбана (вулиця Обсерваторна, 6) розташована у верхів’ях Обсерваторного яру, поруч з однойменною гіркою, за 350 метрів від Львівської площі.

Садиба до початку забудови. Фото: Ксенія Пальцун

Власниками садиби до 1917 року були титулярний радник Олександр Барбан, потім дворянин Іван Гореславський, за ним – провізор В’ячеслав Геращеневський. У радянські часи будівлю націоналізували. У 1944–1945 роках тут мешкав голова комітету в справах мистецтв при Раднаркомі УРСР, академік-драматург Олександр Корнійчук.

20 серпня відбулося засідання Ради нацбезпеки України, яка постановила відновити напівзруйновану садибу Барбана на Обсерваторній.

The Village Україна детально розписало історію боротьби місцевих мешканців за збереження будівлі.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка та фото: Дмитро Перов