Рожеву будівлю 1938 року побудови на Либідській площі знесли. Від неї залишився тільки фрагмент фундаменту.

Від рожевої будівлі на Либідській площі залишився шматок фундаменту. Фото: Ярослав Друзюк для The Village Україна

На місці будівлі, що розташовувался на провулку Руслана Лужевського, 3, у землю вбиті три залізні сваї.

Територія, де стояла довоєнна будівля, все ще оточена огорожею. Фото: Ярослав Друзюк для The Village Україна

За даними краєзнавця Семена Широчина, це була остання довоєнна будівля на Либідській площі. Демонтувати її почали в серпні 2021 року.

Відповідно до даних електронного реєстру, відбувається «реконструкція» приміщень з об’єднанням корпусу А (рожева будівля) та корпусу В, які раніше належали Українському інституту науково-технічної експертизи та інформації. Під рекострукцію згідно з чинними нормами можуть підпадати будь-які роботи в межах периметру фундаменту.

Рожева будівля до знесення. Фото: Дмитро Перов

Обидва корпуси Фонд держмайна продав на аукціоні в лютому 2021 року. Із реєстру прав на нерухоме майно відомо, що власником рожевої будівлі є ТОВ «Центр комерційних площ», якому також належить земля під будинком. Підприємство належить «Дармі Холдінгс Лімітед». Власником останнього є бізнесмен Агіф Алієв, який будує поруч ТРЦ Ocean Mall.

Як ми писали раніше, Алієв мав намір купити рожеву будівлю, щоб зробити там вхід до Ocean Mall.

Архітектор Ocean Mall Андрій Пашенько розповів The Village Україна, що станом на вересень 2021 року нового проєкту торгового центру немає, а «реконструкцією» рожевої будівлі має нібито займатися Віталій Молочко.

Останній також розробляв проєкт реставрації головного корпусу УкрІНТЕІ, так званої «Тарілки».

Утім, у коментарі The Village Україна Віталій Молочко сказав, що не має стосунку до «реконструкції» рожевої будівлі. 

Знесена будівля безпоседньо прилягала до основного корпусу УкрІНТЕІ, який є пам’яткою архітектури місцевого значення. Наразі під «Тарілкою» розміщений інформаційний стенд, із якого випливає, що будівлю планують реставрувати. Замовником виступає компанія Вагіфа Алієва «Альдо», яка орендує стилобатну частину інституту. Проєкт реставрації розробляла компанія «КАПІТЕЛ СТОУН» Віталія Молочка. Роботи планують виконати протягом 7 місяців. Але, як каже The Village Україна Молочко, реставрацію ще не починали. Наразі проєкт тільки проходить експертизу.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі