Щеплені за кордоном громадяни України не можуть отримати QR–код сертифікату про вакцинацію від COVID–19, пише dev.ua з посиланням на Мінцифри.

«Дія» бере інформації про сертифікати з Електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ), яка не містить повної інформації про щеплених за кордоном, пояснює керівник із розвитку електронних технологій Мінцифри Мстислав Банік.

За його словами, отримати QR–код про вакцинацію неможливо, доки МОЗ не врегулює це питання.


COVID-сертифікати – це документи в електронному чи паперовому вигляді, які містять інформацію про повну вакцинацію, негативний ПРЛ-тест на коронавірус чи про те, що людина перехворіла на COVID-19. Цей документ дозволяє вільно подорожувати до інших країн, які його визнають. Інформація в COVID-сертифікатах розшифровується за допомогою сканування QR-коду.

Поки українські COVID-сертифікати містять тільки інформацію про повний курс вакцинації. Але в Мінцифри обіцяють, що пізніше його можна буде отримати після негативного результату ПЛР-тесту або підтвердження про нещодавню хворобу. Українські сертифікати доступні в паперовому вигляді й електронному в «Дії» на iOS та Android. Їх визнав Європейський Союз.

Цифрові сертифікати про вакцинацію від COVID-19 з’явились у «Дії» 20 серпня. Вони діють впродовж 180 днів із моменту отримання повного курсу вакцинації. Сертифікат можна буде перевипустити після закінчення його строку дії.

Щоб згенерувати сертифікат, потрібен біометричний паспорт та електронний підпис «Дія. Підпис». У Міністерстві цифрової трансформації повідомили, що вже працюють над тим, щоб українці могли отримати сертифікати й за допомогою інших цифрових підписів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: «Дія»