ПрАТ «Квіти України» подало апеляційну скаргу на рішення суду щодо заборони проведення будівельних робіт у будинку на Січових Стрільців, повідомляє ініціативна група зі збереження будинку.

Скаргу забудовник подав у серпні, а 6 вересня матеріали справи надійшли до апеляційного суду. Копія апеляційної скарги має також надійти до архітектора Миколи Левчука, на вимогу якого суд першої інстанції й постановив припинити всі будівельні роботи.

Суд ухвалив відповідне рішення для забезпечення позову архітектора, адже, на думку позивача, реконструкція будинку без його погодження є порушенням його немайнових авторських прав.


Будинок «Квіти України» збудований у 80-роках у стилі модернізм за проєктом архітектора Миколи Левчука. Там розміщувалася оранжерея для флористів і квітковий магазин. Останні десятки років будівля перебуває в приватній власності.

На початку червня 2021 року стало відомо про реконструкцію будинку. Його планували перетворити на офісний центр із паркінгом. Під час підготовчих робіт забудовник обрізав плющ на будинку, а 12 липня почав демонтувати фасад. У відповідь на це активісти розібрали паркан, заблокували техніку та влаштували цілодобові чергування біля будинку.

13 липня на «будинок з плющем» наклали арешт на період досудового розслідування.

20 липня власник будинку знову почав встановлювати паркан, але 28 липня КМДА його демонтувала.

3 серпня будівля отримала статус щойно виявленого об’єкта культурної спадщини, а 6 серпня міністр культури Олександр Ткаченко підписав указ щодо визнання будинку «Квіти України» пам’яткою архітектури, монументального мистецтва місцевого значення. Цей статус означає, що її не можна зруйнувати або перебудувати, а можна тільки реставрувати.

Читайте більш детально про історію будинку та його архітектурну цінність.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Максим Самойдюк