На підтримку напівзруйнованої садиби Барбана на вулиці Обсерваторна, 6, запустили флешмоб.

Фото: Дмитро Перов

Цим флешмобом активісти хочуть показати, що садиба не зруйнована повністю, адже після демонтажу вціліла більша частина будинку.

Як взяти участь у флешмобі:

  • зняти коротке відео або фото на тлі садиби;
  • указати дату зйомки та наголосити, що більша частина будівлі залишилася неушкодженою;
  • тегнути депутатів Київради та міністра культури;
  • додати хештег #садибастоїть.

Садиба Барбана – будинок XIX століття, що розташований на вулиці Обсерваторна, 6.

Будівельні роботи поруч із нею почалися 18 травня. Тоді її накрили захисною сіткою й за кілька тижнів зруйнували флігель біля будівлі.

18 серпня до садиби підігнали важку техніку, але місцеві мешканці перекрили машині дорогу. Біля будинку з’явилися невідомі чоловіки в спортивних костюмах. Між ними та захисниками будівлі сталися сутички.

19 серпня будівельники почали розбирати основну будівлю. Жителі прилеглих вулиць та активісти зібралися на акцію протесту й перекрили рух для автомобілів. На місце події приїхала поліція, двох протестувальників забрали до відділку, але згодом відпустили.

У ніч на 20 серпня забудовник зруйнував значну частину будівлі. За даними «Мапи Реновації», головний фасад і частина будинку ще цілі.

20 серпня РНБО доручила відновити садибу на Обсерваторній.

31 серпня Київрада ввела мораторій на реконструкцію будинків XIX–XX століття, яким загрожує знищення. Депутат Андрій Вітренко на сесії запропонував включити будівлю до переліку будівель, на які розповсюджується мораторій.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: Ксенія Пальцун