Київська міська рада не підтримала проєкт рішення про створення ландшафтного заказника на озері Вирлиця, що в Дарницькому районі. «За» проголосували лише 50 депутатів зі 121.

Рішення пропонувало оголосили ландшафтним заказником місцевого значення території площею приблизно 98 гектарів.

«Тепер забудовник може засипати та змінювати межі озера й бетонувати берег», – прокоментувала це рішення авторка проєкту, депутатка Євгенія Кулеба.

Озеро Вирлиця. Фото: Максим Когутяк для The Village Україна

Як пояснили The Village Україна представники ініціативної групи із захисту озера, згідно з проєктом рішення, територія заказника охоплюватиме лише водну гладь і не розповсюджується на ділянки, які віддали в оренду під забудову. Місцеві жителі виступають за те, щоб заказником стала вся прибережна територія озера та щоб її не можна було забудувати.


Озеро Вирлиця – одне з найбільших озер Києва, воно лежить на перетині шляхів міграції птахів.

У 2005 році Київрада віддала в оренду компанії «Мрія-Інвест» частину прибережної зони озера для будівництва торговельно-розважального центру. У 2012 році забудовник засипав піском близько 7 гектарів озера, але через протести будівництво зупинили.

Частина озера Вирлиця, яку встигнув засипати забудовник. Фото: Максим Когутяк для The Village Україна

Весною 2021 року забудовник відновив підготовчі роботи та засипав ще частину озера, хоча не отримав позитивний висновок оцінки впливу на довкілля (ОВД), необхідний для робіт. Приписами департаментів КМДА роботи зупинили, паркан демонтували. Поки будівництво не ведеться, але забудовник через суд вимагає скасувати припис про припинення будівництва та висновок ОВД.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі