«Укрзалізниця» заплатить мільйон євро німецькій Deutsche Bahn за консультації щодо зміни пасажирських перевезень.

Договір із німецькими залізничниками має намір укласти ПрАТ «Київський електровагоноремонтний завод», який належить «Укрзалізниці». Поки договір не уклали через бюрократичні норми.

Проте 24 серпня міністр інфраструктури Олександр Кубраков уже анонсував майбутню співпрацю.

Планується, що дочірня фірма німецької державної компанії Deutsche Bahn до осені 2022 року буде надавати «Укрзалізниці» аналітичні послуги. Аванс становить 20%, решту 80% оплатять після надання послуг.

Замовлення включає такі три проєкти:

  • впровадження суспільно важливих перевезень (PSO) пасажирів, перший контрактний період розраховано на 3–5 років;
  • розроблення бізнес-планів для пасажирських компаній, що здійснюють перевезення в далекому та приміському сполученнях на 2022–2026 роки;
  • підтримка оновлення парку рухомого складу для здійснення пасажирських перевезень.

Німці мають розробити модель ціноутворення на пасажирські перевезення з урахуванням «найкращих міжнародних практик». Для приміського сполучення модель має включати механізм розподілу бюджетного навантаження між місцевими бюджетами територіальних громад, міст та областей.

Також мають розробити нові технічні вимоги щодо закупівлі пасажирського рухомого складу (регіональні електрички, регіональні дизель-потяги, вагони для нічних потягів) з обраними основними виробниками.


На початку 2020 року «Укрзалізниця» та Deutsche Bahn підписали меморандуми щодо співпраці, але потім український перевізник заявив, що не бачить сенсу залучати іноземних фахівців.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі