Робоча група з врегулювання персонального електротранспорту при Мінінфраструктури затвердила Тимчасовий порядок користування персональним електротранспортом, пише ЕП.

Документ дає визначення поняттю «персональний електротранспорт». Під ним розуміють транспорт, що має електродвигун, одне, два чи три колеса, не має сидіння та призначений для руху однієї особи. Його маса повинна бути до 20 кілограмів, а потужність двигуна – до 1 кВт. Таким чином, до персонального електротранспорту належить більшість самокатів, моноколеса, гіроскутери.

Правила для електросамокатів та іншого електротранспорту

  • якщо електротранспорт відповідає цим вимогам, то він не підлягає обов’язковій державній реєстрації;
  • користувачі електротранспорту на дорогах мають дотримуватися всіх законів і правил дорожнього руху, не використовувати транспорт під впливом алкоголю та наркотиків;
  • забороняється пересуватися проти напрямку руху, перевозити пасажирів, використовувати мобільні телефони й інші гаджети;
  • під час руху тротуаром користувач зобов’язаний не створювати перешкод для пішоходів і надавати їм перевагу;
  • залишати електротранспорт можна в місцях, дозволених для паркування велосипедів, якщо для пішоходів залишається понад 2 метри для проходу. В інших місцях можна паркуватися, якщо це не створює перешкод для інших учасників дорожнього руху. Але заборонено залишати електротранспорт на автопарковках, на проїжджій частині, під мостами, у парках, на території історичних пам’яток.

Водночас документ не визначає правові наслідки за недотримання обов’язків.

Щоб порядок почав діяти, його має затвердити Кабінет міністрів.


В Україні статус елестросамокатів та іншого легкого персонального транспорту не визначений, правила дорожнього руху на них формально не розповсюджуються, що викликає труднощі для поліції під час реєстрації ДТП. Ми детально пояснювали це в матеріалі. Щоб користувачі електросамокатів стали повноцінними учасниками дорожнього руху, відповідний закон має затвердити Верховна Рада України.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі